7 Ιουνίου, 2022

Μήπως το άγχος σου επηρεάζει τη διατροφή σου;

Μήπως το άγχος σου επηρεάζει τη διατροφή σου;

Categories: Ζωή
Άγχος

Την εποχή που διανύουμε, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα έλεγαν με σιγουριά πως δεν έχουν άγχος. Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε την κάθε ημέρα με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό stress ο καθένας, πράγμα που επηρεάζει πολύ σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Το άγχος δεν είναι άλλο από μια βιοχημική αντίδραση του οργανισμού, που μας κρατάει σε εγρήγορση σε περίπτωση απειλής ή κινδύνου. Το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται διαφορετικά το άγχος και το εκφράζει με διαφορετικό τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το άγχος έχει αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες, με πολλές διαφορετικές μορφές.

Πώς επηρεάζει το άγχος τον τρόπο που τρεφόμαστε;

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι αλλαγές στην όρεξη. Ανάλογα το άτομο και τη συνθήκη, μπορεί να μην έχουμε καθόλου όρεξη και να τρώμε πολύ λιγότερο ή αναγκαστικά, ή αντιθέτως, να εμφανίζουμε πολλές και έντονες λιγούρες. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε δηλαδή τρώγοντας ελάχιστες ποσότητες μέσα στην ημέρα, είτε ξεσπώντας με υπερφαγικά επεισόδια, η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται πολύ από το άγχος μας.

Ένα ακόμα σύνηθες φαινόμενο είναι η αλλαγή στις διατροφικές μας προτιμήσεις. Είναι πολύ πιθανό σε περιόδους πίεσης και άγχους, να αφήνουμε στην άκρη το δομημένο πρόγραμμά μας και να καταφεύγουμε σε πρόχειρες λύσεις, όπως τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι. Το άγχος που μας κυριεύει μας οδηγεί στην αναζήτηση τροφών που θα μας δώσουν απόλαυση και τα έχουμε συσχετίσει με κάποιο όμορφο και ευχάριστο συναίσθημα.

Μια περίοδος άγχους μπορεί να μας προκαλέσει και οργανικά προβλήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές λόγω άγχους. Τα συμπτώματα διαταραχών του εντέρου και του στομάχου επηρεάζουν και επηρεάζονται τόσο από το άγχος μας όσο και από τη διατροφή μας, και κατ’ επέκταση είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε αλλαγή του σωματικού μας βάρους.

Και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας! Ξεκινήστε πρώτα από τη διαχείριση του άγχους σας, αν εντοπίσετε πως αυτό πραγματικά ευθύνεται για την αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες. Αν η αλλαγή αυτή έχει επιφέρει και αύξηση του σωματικού σας βάρους τότε η Εurodiet Med μπορεί να σας βοηθήσει! Η μέθοδος Eurodiet είναι ένα ιατρικό πρόγραμμα ρύθμισης βάρους το οποίο λαμβάνει υπόψιν πλήθος παραμέτρων, από σωματικά στοιχεία μέχρι την ψυχολογία σας. Οι ιατροί-συνεργάτες της Εurodiet Med θα σας συμβουλεύσουν και θα σας εκπαιδεύσουν διατροφικά ώστε σε κάθε περίπτωση και κάθε συνθήκη να μπορείτε να δομείτε ένα ισορροπημένο πιάτο.