April 27, 2021

Γιατί βάζεις βάρος

Γιατί βάζεις βάρος

Categories: Ζωή

Τρώμε υγιεινά, πάμε στο γυμναστήριο δεν παρεκτρεπόμαστε σχεδόν ποτέ και πάλι ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει. Τι συμβαίνει; Η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν πιστεύουμε πως κάνουμε όλες τις σωστές κινήσεις, μικρές λεπτομέρειες που δεν λογαριάζουμε μπορούν να επηρεάσουν τη σιλουέτα μας.

Δεν υπολογίζουμε τις μερίδες που τρώμε

Ακόμα και ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ μπορεί να μας προσθέσει κιλά αν δεν δώσουμε σημασία στη μερίδα που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 & ω6),  που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, αλλά και αρκετά θερμιδογόνοι. Η μερίδα πρέπει να περιορίζεται σε μια κλειστή χούφτα τη φορά.

Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη αναζητάμε. Μπορεί να βιαστούμε και να σκεφτούμε πως εφόσον προσέχουμε τη διατροφή μας δεν καταναλώνουμε καθόλου ζάχαρη, αλλά η αλήθεια είναι πως η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Είναι καλά ‘κρυμμένη’ σε πολλά τρόφιμα του εμπορίου, μέλι, μπάρες δημητριακών, ακόμα και πρωτεΐνης. Καλό θα είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων σωστά, αναζητώντας όχι μόνο την λέξη ζάχαρη στα συστατικά τους,  αλλά και την φρουκτόζη, τη σουκραλόζη, το σιρόπι γλυκόζης και τη δεξτρόζη.

Καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά για να αποφύγουμε τη ζάχαρη

Σίγουρα το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την ζάχαρη στα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι πολύ σημαντικό. Στην προσπάθεια μας να την αποφύγουμε, αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να πέσουμε στην παγίδα της κατανάλωσης  τρόφιμων και ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά κατά κόρον. Μπορεί οι θερμίδες τους να είναι λιγότερες, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τα υπόλοιπα συστατικά. Τις περισσότερες φορές τα συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα περιέχουν άλλα συστατικά, τα οποία μπορεί συνολικά να μην αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή για την υγεία μας.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Πέρα από υπνηλία, κόπωση, ευερεθιστότητα  και την κακή διάθεση που έχουμε  όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η έλλειψη ύπνου προκαλεί και διαταραχές στην όρεξη μας καθώς γινόμαστε πιο επιρρεπείς στα τσιμπολογήματα! Πριν σκεφτούμε πως το ιδανικό είναι να μην καταναλώσουμε βραδινό γεύμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το δείπνο έχει άμεση επίδραση στον ύπνο μας. Θετική επίδραση στον ύπνο ασκεί η κατανάλωση ενός γεύματος χαμηλού σε λιπαρά, με επάρκεια σε πρωτεΐνη και πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης, ορμόνης που είναι σημαντική για την έλευση του ύπνου. Τρόφιμα  που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί.

Αποφεύγουμε τη ζυγαριά

Ένα πλούσιο οικογενειακό τραπέζι, ένα πάρτι γενεθλίων, γιορτές ή διακοπές, υπάρχουν περίοδοι που τρώμε λίγο παραπάνω. Το να κρύψουμε τη ζυγαριά σε μια σκοτεινή γωνία της ντουλάπας μας και να μην έχουμε εικόνα του βάρους μας σίγουρα δεν είναι η λύση. Αν ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μια μικρή παρέκκλιση δεν μπορεί να επηρεάσει τον δείκτη της ζυγαριάς. Αντίθετα, αν επειδή αισθανόμαστε πως έχουμε παραφάει το τελευταίο διάστημα δεν θέλουμε να έχουμε εικόνα του βάρους μας και συνεχίσουμε τα τσιμπολογήματα μέχρι να στενέψουν τα ρούχα μας, μπορεί να χάσουμε το μέτρο. Χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά καθημερινά ή κάθε φορά που τρώμε λίγο παραπάνω, μια εικόνα του βάρους μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ισορροπία.

Καταναλώνουμε πολύ αλάτι

Το αλάτι όπως και η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Με τον ίδιο τρόπο που συχνά αγνοούμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά, είτε προσθέτουμε παραπάνω αλάτι στο φαγητό μας ή όχι, μπορεί να ξεπερνάμε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή του χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αυξημένο αλάτι συνήθως έχουν τα αλμυρά και τα γλυκά έτοιμα σνακ, το φαγητό από έξω, τα αλλαντικά και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, που θα μας κάνει να αισθανόμαστε φούσκωμα και θα ανεβάσει έστω φαινομενικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας. Προτιμάμε να μαγειρεύουμε στο σπίτι χρησιμοποιώντας ελάχιστο αλάτι. Χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά για γεύση και αποφεύγουμε τα λιπαρά αλλαντικά και τις έτοιμες σάλτσες.

Δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη

Πόσες φορές το έχουμε σκεφτεί: «Θα φάω μια σκέτη σαλάτα γιατί θέλω να προσέξω», ή «δεν θα φάω μακαρόνια με κρέας γιατί παχαίνουν, θα τα φάω σκέτα». Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Είτε προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είτε θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά, η πρωτεΐνη πρέπει να βρίσκεται σε όλα μας τα γεύματα. Εκτός από το ότι διασφαλίζει την μυϊκή μας μάζα, η πρωτεΐνη σταθεροποιεί και την όρεξη καθώς βοηθά στη σταδιακή απορρόφηση σακχάρων . Η σταδιακή απορρόφηση σακχάρων προλαμβάνει επίσης την λιποαποθήκευση που προέρχεται από την απότομη έκκριση ινσουλίνης στο αίμα όταν οι υδατάνθρακες καταναλώνονται μόνοι τους. Επίσης, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί και να αφομοιωθεί σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και έχει υψηλότερη θερμική επίδραση τροφής, η οποία είναι το ποσό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας για να επεξεργαστεί και να χρησιμοποιήσει ένα θρεπτικό συστατικό. Αυτό για παράδειγμα σημαίνει ότι από τις 100 θερμίδες πρωτεΐνης που λαμβάνουμε, οι 20-35 θερμίδες καίγονται στη διαδικασία της πέψης.

Λέμε ψέματα

Υπολογίζουμε τα πάντα. Χρησιμοποιούμε κούπες, φλιτζάνια και ζυγαριά κουζίνας συνεχώς. Θα μετρήσουμε το ρύζι ή τα μακαρόνια που σερβίρουμε στο πιάτο μας, προσέχουμε την ποσότητα ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα και όταν μαγειρεύουμε, κάνουμε τα πάντα. Έχουμε βέβαια μερικές αδυναμίες. Ίσως να τσιμπήσουμε λίγο φαγητό από την κατσαρόλα ενώ μαγειρεύουμε ή από το πιάτο του διπλανού μας για να δοκιμάσουμε, ένα μπισκότο στο γραφείο μαζί με τον καφέ και λίγους ξηρούς καρπούς και πατατάκια στο βραδινό πότο. Μπορεί να νομίζουμε πως αυτό το τσιμπολόγημα δεν μετράει καθώς οι ποσότητα είναι αμελητέα κάθε φορά, αλλά αν το κοιτάξουμε αθροιστικά μπορεί καθημερινά να καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι πιστεύουμε. Μπορούμε να καταγράψουμε για ένα χρονικό διάστημα ότι τρώμε, πίνουμε και τσιμπολογάμε, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε στην πραγματικότητα.