27 Απριλίου, 2021

Μάθε να τρως σωστά

Μάθε να τρως σωστά

Categories: Διατροφή
Μάθε να τρως σωστά

Είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος ή όχι, σημασία έχει να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά! Ο οργανισμός μας είναι μια “μηχανή” που για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της πρέπει να τροφοδοτείται με ποιοτικά καύσιμα! Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απώλειας βάρους και οι αμέτρητες δίαιτες που έχουμε ξεκινήσει κατά καιρούς, δεν έχουν καμία ουσία αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό με την ευρύτερη έννοια. Αφήνουμε στην άκρη λοιπόν το μέτρημα θερμίδων και το ζύγισμα τροφών και ξεκινάμε από τις βασικές αρχές της καλής διατροφής!

Βάλε στη ζωή σου τους υδατάνθρακες

Η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων καλά κρατεί, μήπως όμως είναι καιρός να σταματήσει; Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή καυσίμων του οργανισμού μας και δεν πρέπει να παραλείπονται. Ο αποκλεισμός τους θα οδηγήσει σε μειωμένη ενέργεια, έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδες και κόπωση. Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Φάε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η πρωτεΐνη αποτελεί το πλέον απαραίτητο στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής και δεν θα πρέπει να λείπει ποτέ από το γεύμα ή το σνακ μας! Εκτός από το γεγονός πως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την διατήρηση της μυϊκής μάζας, βοηθά να μην νιώθουμε πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες αλλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας μακροπρόθεσμα.

Γέμισε το πιάτο σου

Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύουμε, το να τρώμε λίγο δεν μπορεί να μας ωφελήσει στην διαδικασία απώλειας βάρους και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Βασική προτεραιότητα είναι να καλύψουμε τον οργανισμό μας με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Καλό θα είναι λοιπόν, να σταματήσουμε να μετράμε κάθε μια από τις θερμίδες που καταναλώνουμε και να επικεντρωθούμε στην ποιότητα των επιλογών μας και τον συνδυασμό.

Μάθε να διαβάζεις ετικέτες

Όχι δεν μιλάμε μόνο για τις θερμίδες! Αν ένα προϊόν – όσο ελκυστικό περιτύλιγμα και αν έχει, και όσες «υποσχέσεις» αν μας δίνει δεν καταλαβαίνουμε τι λέει, τότε καλό θα είναι να μην το αγοράσουμε. Οι πολλαπλές ενδείξεις με αστερίσκο* και η μακριά λίστα με συστατικά που δεν γνωρίζουμε στο πίσω μέρος της συσκευασίας, καλό θα είναι να μας κάνει να το αφήσουμε πίσω στη θέση του! Όσον αφορά τις ενδείξεις «Light», «Lighter», «Χωρίς ζάχαρη» και πολλές άλλες, έχουν σίγουρα μια διευκρίνιση* στο πίσω μέρος.

Πιες νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, παρόλα αυτά πολλές φορές «ξεχνάμε» να το πιούμε. Η αντικατάσταση του με αναψυκτικά προσθέτει περιττές θερμίδες και ένα δυσάρεστο αίσθημα φουσκώματος που προέρχεται από το ανθρακικό. Επίσης, όταν διψάμε ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να «μπερδεύεται» και να στέλνει λανθασμένα μηνύματα πείνας.

Βάλε πρόγραμμα

Την μια μέρα τρώμε όλα μας τα γεύματα κανονικά, την επόμενη μέρα δεν τρώμε τίποτα και το Σαββατοκύριακο τρώμε τα πάντα. Σίγουρα οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας δυσκολεύουν στον προγραμματισμό, παρόλα αυτά αν έχουμε προετοιμαστεί σωστά από την προηγούμενη μέρα, οι πιθανότητες να διατηρήσουμε μια διατροφική ισορροπία είναι με το μέρος μας.

Μαγείρεψε

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας καθημερινά για να ψωνίσουμε και να μαγειρέψουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα αντιστοιχεί σε λίγα μόνο λεπτά. Αυτό μας οδηγεί στο να παραγγέλνουμε πολύ συχνά φαγητό από έξω, να αγοράζουμε τυποποιημένες έτοιμες σαλάτες, γεύματα, ακόμα και φρούτα. Αν πιστεύουμε πως αυτό αποτελεί την ιδανική λύση, πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Η ποιότητα, ο τρόπος μαγειρέματος και τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στο έτοιμο φαγητό είναι άγνωστης προέλευσης, ενώ τα τυποποιημένα γεύματα, λαχανικά και φρούτα στερούνται πολλών βιταμινών και φυσικά περιέχουν συντηρητικά που πολλές φορές δεν μπορούμε καν να διαβάσουμε στην ετικέτα τους.

Φάε μετά τη γυμναστική

Μπορεί να μην πεινάμε μετά από τη γυμναστική ή να πιστεύουμε πως αν δεν φάμε, θα χάσουμε ευκολότερα βάρος. Είτε πεινάμε είτε όχι, χρειαζόμαστε καύσιμα για τη διαδικασία «ανάρρωσης» του μυϊκού συστήματος και του οργανισμού μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας, έχει την ανάγκη να αντικαταστήσει τις μυϊκές ίνες που «κατέστρεψε» κατά τη διάρκεια της άσκησης και να σχηματίσει νέες και ισχυρότερες. Ένα γεύμα με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θα διατηρήσει τη μυϊκή μας μάζα, και θα μας προετοιμάσει για την επόμενη προπόνηση.