22 Ιουλίου, 2021

Οδηγός Διατροφής – Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Οδηγός Διατροφής – Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Categories: Υγεία
Οδηγός Διατροφής – Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες και επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Η ισορροπημένη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο ιατρό ύστερα από μια σειρά εξετάσεων. Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω:

 1. Πλήθος θυλακίων περιβάλλουν τα ωάρια στις ωοθήκες (παρά το όνομα πολυκυστικές ωοθήκες, δεν είναι κύστες).
 2. Τα ωάρια δεν απελευθερώνονται τακτικά από τις ωοθήκες.
 3. Η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων μιας ομάδας ορμονών – γνωστές ως ανδρογόνα.

Συμπτώματα:

 • Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου (αραιομηνόρροια, δηλαδή καθυστέρηση μιας περιόδου ή αμηνόρροια, δηλαδή πλήρης έλλειψη περιόδου)
 • Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος ή στην περιοχή της κοιλιάς
 • Τριχόπτωση & εμφανής αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής
 • Ακμή
 • Αυξημένο σωματικό βάρος & δυσκολία διατήρησης ενός υγειούς σωματικού βάρους
 • Υπογονιμότητα

Μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων & σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχει ένα από τα παρακάτω:

 • Αυξημένη χοληστερίνη.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Αυξημένο σωματικό βάρος με αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων & διαβήτη. Είναι σημαντικό να μειωθεί το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής, δηλαδή να μειωθεί το ποσό των υδατανθράκων που παρέχει η διατροφή καθημερινά αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα των υδατανθράκων, ώστε η κατανάλωσή τους να μην αυξάνει απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου έχει θετική επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και αυτό είναι σημαντικό στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).

Πολλές γυναίκες με PCOS εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη με συνέπεια το σώμα να εκκρίνει περισσότερη ποσότητα. Η ινσουλίνη επίσης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να προκαλούνται ορμονικές διαταραχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τριχοφυΐα στο στήθος, την ακμή και τις διαταραχές του κύκλου.

Πώς μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου;

Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά που έχουν φτιαχτεί από λευκό αλεύρι προτιμήστε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Αποφύγετε φυσικά τη ζάχαρη (και ό,τι την περιέχει) όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα αρτοσκευάσματα και οι σφολιάτες (περιέχουν κρυφή ζάχαρη παρόλο που μπορεί να μην έχουν γλυκιά γεύση). Αντικαταστήστε τα σνακ σας με υψηλής θρεπτικής αξίας.

Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων Προτιμήστε την κατανάλωση μιας μερίδας φρούτου τη φορά (όχι 2-3 φρούτα μαζί) στη φυσική του μορφή.

Δημιουργήστε γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου Συμβουλευτείτε το πιάτο Υγιεινής Διατροφής του Harvard.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών.

Η μείωση του βάρους μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την βελτίωση των συμπτωμάτων και για την συνολική υγεία των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά αλλά και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας (binge eating disorder) παρατηρούνται συχνά στις γυναίκες με PCOS και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική απώλεια και την μακροχρόνια ρύθμιση του βάρους.

Η εξατομικευμένη διατροφική και συμβουλευτική προσέγγιση από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και το ιατρικό πρόγραμμα ρύθμισης βάρους Eurodiet επικοινωνήστε με το επιστημονικό τμήμα της Eurodiet Med.

Πηγές:

Krug I, Giles S, Paganini C. Binge eating in patients with polycystic ovary syndrome: prevalence, causes, and management strategies. Neuropsychiatr Dis Treat. 2019 May 16;15:1273–85.


Blackshaw, Chhour, Stepto, Lim. Barriers and Facilitators to the Implementation of Evidence-Based Lifestyle Management in Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review. Medical Sciences. 2019 Jun 27;7(7):76.


BDA. Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and diet [Internet]. [cited 2020 Feb 9]. Available from: https://www.bda.uk.com/resource/polycystic-ovary-syndrome-pcos-diet.html


Lim S.S., Norman R.J., Clifton P.M., Noakes M. Hyperandrogenemia, psychological distress, and food cravings in young women. Physiol. Behav. 2009;98:276–280. doi: 10.1016/j.physbeh.2009.05.020