23 Απριλίου, 2021

Πώς θα φας ό,τι θες στο Πασχαλινό τραπέζι

Πώς θα φας ό,τι θες στο Πασχαλινό τραπέζι

Categories: Διατροφή
Πώς θα φας ό,τι θες στο Πασχαλινό τραπέζι

Το Πάσχα πλησιάζει και έχουμε ήδη αρχίσει να αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να αποφύγουμε όλα εκείνα τα λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα, για χάρη της σιλουέτας μας.

Κοκορέτσι, αρνί, κατσίκι, χωριάτικες πίτες, αυγά, πατάτες, πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια μας κάνουν να θέλουμε να βάλουμε στην άκρη την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούμε ευλαβικά τόσο καιρό, αλλά συγχρόνως μας προβληματίζουν, γιατί δεν θέλουμε να πετάξουμε την προσπάθειά μας και τον κόπο μας. Οι γιορτινές μέρες είναι μέρες χαράς και οικογενειακών στιγμών και δεν υπάρχει λόγος ούτε να τις αποφεύγουμε, αλλά ούτε να αγχωνόμαστε. Θέλουμε να περάσουμε καλά χωρίς τύψεις.

Τι θα κάνουμε λοιπόν για να μη στερηθούμε όλα όσα μας αρέσουν και, συγχρόνως, να μη χαλάσουμε τη διατροφή μας;

Πριν το Πασχαλινό τραπέζι

Αρχικά, δε μένουμε νηστικοί από την προηγούμενη μέρα, με σκοπό να αντισταθμίσουμε τις θερμίδες που θα καταναλώσουμε στο Πασχαλινό τραπέζι.  Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό, που θα μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, ώστε να μην καταλήξουμε να τσιμπολογούμε συνεχώς άσκοπα.

Φροντίζουμε επίσης να περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών, που αφθονούν αυτές τις μέρες, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο χώρο εργασίας μας. Καταναλώνουμε σνακ με επάρκεια σε πρωτεΐνη, ισορροπημένα σάκχαρα, χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες.

Στο Πασχαλινό τραπέζι

Όσο και αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από τις σπιτικές παραδοσιακές πίτες, τα ορεκτικά και τις αχνιστές τηγανητές πατάτες, προτιμάμε αρχικά να γεμίσουμε το πιάτο μας με πράσινη σαλάτα και να επιλέξουμε μια λογική ποσότητα από τα κρεατικά που μας αρέσουν.

Αν το τραπέζι έχει και αρνί και κατσίκι, προτιμούμε το κατσίκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.  Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε κοκορέτσι ή παϊδάκια, τρώμε μια μικρή ποσότητα αφαιρώντας την πέτσα και το ορατό λίπος. Έτσι, γλιτώνουμε περιττές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά.

Στη συνέχεια, από τα φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί και οι χωριάτικες πίτες, επιλέγουμε μια μικρή ποσότητα στο χώρο που έχει περισσέψει στο πιάτο μας και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις! Εφόσον θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο από τα Πασχαλινά γλυκά, το κάνουμε αμέσως μετά το γεύμα, ώστε να αποφύγουμε την απότομη αύξηση της γλυκόζης η οποία συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Μετά το Πασχαλινό τραπέζι

Μετά το Πασχαλινό τραπέζι, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε και να το ρίξουμε στη μονοφαγία, την αποτοξίνωση ή σε κάποια άλλη στερητική δίαιτα. Οργανώνουμε τα γεύματα της εβδομάδας και, κατ’ επέκταση, τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια του σουπερμάρκετ, δεν παραλείπουμε γεύματα και συνεχίζουμε να γυμναζόμαστε όσο συχνότερα μπορούμε.