30 Ιουλίου, 2021

Πώς θα σταματήσω τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου;

Πώς θα σταματήσω τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου;

Categories: Υγεία
Πώς θα σταματήσω τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου;

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΜΣ) αποτελείται από ένα σύνολο δυσάρεστων συμπτωμάτων και ταλαιπωρεί πάνω από το 80% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Παρόλο που τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, εικάζεται πως δημιουργείται από τις μεταβολές των ορμονών και κυρίως της προγεστερόνης συνήθως μετά το 1ο δεκαπενθήμερο της έμμηνου ρύσης. Κοιλιακός πόνος, ζαλάδα, κακή διάθεση, αυξημένη όρεξη, πονοκέφαλος, κόπωση, υπνηλία, δυσφορία είναι μερικά από τα συμπτώματα που βιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών κάθε μήνα, που σταματούν αφού ξεκινήσει η εμμηνόρροια. Ένας καλός τρόπος για να μειωθούν τα συμπτώματα είναι η υιοθέτηση υγιεινότερων συνηθειών, ξεκινώντας από τη διατροφή.

Έχει παρατηρηθεί μια ευαισθησία στη διακύμανση των σακχάρων του αίματος πριν την περίοδο. Μετά την κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα λευκά ζυμαρικά, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα γλυκά, η γλυκόζη στο αίμα ανεβαίνει με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου όπως όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με τη μείωση των δεικτών φλεγμονής, η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του ΠΜΣ αλλά και να καταστείλει την όρεξη.

Εξίσου σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΠΜΣ είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς με ΠΜΣ τείνουν να έχουν μια διαταραγμένη ισορροπία ασβεστίου, ενώ άλλες έχουν συνδέσει την επαρκή πρόσληψη γαλακτοκομικών με μειωμένη συμπτωματολογία. Οι διατροφικές συστάσεις ασβεστίου υπολογίζονται στα 1000-1200mg/ ημέρα, ενώ σημαντική κρίνεται και η επάρκεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό, και βελτιώνει την κακή διάθεση καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Μελέτες έχουν δείξει πως ένας συνδυασμός ασβεστίου 1000mg με 10 μg βιταμίνης D είναι ιδανικός για την ύφεση των συμπτωμάτων κοιλιακού πόνου και πονοκεφάλου. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά – κατά προτίμηση χαμηλά σε λιπαρά, όπως το γιαούρτι (448mg/μερίδα), λαχανικά όπως το σπανάκι (140 mg/ ½ φλιντζάνι) και τα ψάρια όπως οι σαρδέλες (380 mg/ 100γρ) μεταξύ άλλων. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος μας! Αρκούν μόλις 15-20 λεπτά καθημερινής έκθεσης για να συνθέσουμε την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Καλές πηγές βιταμίνης D επίσης είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς επίσης και το αυγό, το συκώτι και μερικά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη Β παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β1 & Β2 μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του ΠΜΣ κατά 35%. Καλές πηγές βιταμίνης Β1 & Β2 αποτελούν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα όσπρια, και τα δημητριακά.

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα, να προσπαθούμε να έχουμε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, και να προσέξουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει έντονη επιθυμία για αλκοολούχα ποτά σε περιστατικά με ΠΜΣ, το οποίο χειροτερεύει τα συμπτώματα και εμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών.

Συμπερασματικά, μπορεί η διατροφή να μην καταφέρει να «εξαφανίσει» το ΠΜΣ στο σύνολο του, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και καθημερινής άσκησης αποδεικνύεται «χρυσός» καθώς ενώ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διατροφής, μας φτιάχνει και την διάθεση.