Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά:

  • 1/2 κιλό αλεύρι λευκό και ½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης (κατάλληλο για τσουρέκια)

  • 200 γρ. μαργαρίνη light

  • 1 φλ. τσαγιού γλυκαντικό

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • ½ κ. γλυκού αλάτι

  • 1 κ. γλυκού μαστίχα τριμμένη

  • 1 κ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο

  • 300 γρ. χλιαρό γάλα 1.5%

  • 60 γρ. νωπή μαγιά (ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά)

  • 4 αυγά

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και 250 γρ. λευκό αλεύρι και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (για 1 ώρα). Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη με το γλυκαντικό. Προσθέτετε τα αυγά (χτυπημένα), το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη μαστίχα, το μαχλέπι και το μίγμα με τη μαγιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική (εάν η ζύμη γίνει σκληρή προσθέστε λίγο χλιαρό γάλα). Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα πλεξούδας. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 2 ώρες για να φουσκώσει. Αλείφετε τη ζύμη με κρόκο αυγού, πασπαλίζετε με φλούδες αμυγδαλόψιχας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα.