8 Μαΐου, 2021

Σοκολάτα! Ήρθε η ώρα να φάμε περισσότερη!

Σοκολάτα! Ήρθε η ώρα να φάμε περισσότερη!

Categories: Διατροφή
Σοκολάτα! Ήρθε η ώρα να φάμε περισσότερη!

Η σοκολάτα είναι το απόλυτο comfort food. Δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση, την υφή και το άρωμα της!

«Το ποτό των Θεών», προήλθε από το Μεξικό, όπου πρώτοι οι Μάγιας, οι Ίνκας και οι Αζτέκοι καλλιέργησαν το κακαόδεντρο. Αρχικά, θεωρούνταν αφροδισιακό, και απευθυνόταν μόνο σε εύπορα εισοδήματα. Στη συνέχεια, λόγω της αυξημένης τιμής της αντικαταστάθηκε από τον καφέ και το τσάι ως το κύριο ρόφημα. Στις μέρες μας, τη βρίσκουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου σε διάφορες παραλλαγές, που δεν κουραζόμαστε ποτέ να δοκιμάζουμε!

Στο παρελθόν η σοκολάτα έχει επανειλημμένα επικριθεί για τις αυξημένες θερμίδες και την περιεκτικότητα της σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Η κατανάλωση της έχει συνδεθεί με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία, τον διαβήτη,  την υπέρταση, καθώς επίσης την ακμή  και την τερηδόνα.

Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες, έρχονται να αλλάξουν αυτή την αντίληψη, αναδεικνύοντας τις θετικές επιδράσεις της.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβανόλες, κατεχίνες, ενώ περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών. Στην περίπτωση της μαύρης σοκολάτας, η  περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή είναι μεγαλύτερη από το τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα φλαβονοειδή, έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ενώ παρουσιάζουν θετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει επίσης τα επίπεδα άγχους, χάρη στην γρήγορη αύξηση που προκαλεί στην σεροτονίνη στον εγκέφαλο, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας».

Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα όπως χαλκό, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις θετικές επιδράσεις της. Το μαγνήσιο συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας, την καλύτερη λειτουργία των μυών, την υγεία των αρτηριών και της καρδιάς, ενώ συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Το κακάο έχει επίσης διεγερτική δράση χάρη στην καφεΐνη και τη θεοβρωμίνη, η οποία αποτελεί τον βασικό λόγο που η σοκολάτα βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη συγκέντρωση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, και η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να απολαμβάνεται χωρίς τύψεις και ενοχές, όπως όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.