10 Αυγούστου, 2021

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να πίνουμε νερό;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να πίνουμε νερό;

Categories: Υγεία
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να πίνουμε νερό;

Η συχνότερη ιατρική και διατροφική συμβουλή είναι να πίνουμε πολύ νερό! Το ακούμε πολύ συχνά αλλά συνήθως το αγνοούμε. Άραγε τι είναι αυτό που κάνει τους ειδικούς να επαναλαμβάνονται όσον αφορά την κατανάλωση του;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου από 2/3 νερό. Είναι απαραίτητο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως την αναπαραγωγή των κυττάρων, την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μας μέσω του ιδρώτα, την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και στα όργανα, αλλά και την αποβολή των τοξικών ουσιών από το σώμα μας μεταξύ άλλων.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε εντάξει στην καθημερινότητα μας και συχνά αφυδατωνόμαστε χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε νερό;

Πεινάμε: Όταν είμαστε αφυδατωμένοι ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να μας στέλνει μηνύματα πείνας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από ότι χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα.

Έχουμε κατακράτηση υγρών: Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται, όταν δεν πίνουμε νερό το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών στην προσπάθεια του να μην μας αφήσει να αφυδατωθούμε, που φαίνεται προσωρινά σαν αύξηση βάρους και στη ζυγαριά μας.

Αισθανόμαστε κουρασμένοι και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε: Το απαραίτητο στον οργανισμό μας νερό, είναι βασικό για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα αλλά και να μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην σκέψη μας. Η παραμικρή αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε κόπωση έως εξάντληση, να έχουμε πονοκέφαλο και το αίσθημα της αδυναμίας στους μύες μας, καθώς επίσης να μειωθεί σημαντικά η συγκέντρωσή μας.

Κουράζουμε την καρδιά μας:  Μελέτες έχουν δείξει πως η επαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά, βοηθά σημαντικά στην μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, ενώ η απουσία του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορούμε να γυμναστούμε σωστά: Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την σωματική μας δραστηριότητα καθώς επίσης και το μυϊκό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι ανάγκες μας για νερό είναι αυξημένες, συνεπώς πρέπει να βεβαιωθούμε πως είμαστε πάντοτε εφοδιασμένοι.

Η καθημερινή κατανάλωση νερού δεν πρέπει να αγνοείται και να περιορίζεται σε ένα μόνο ποτήρι όταν και αν το θυμηθούμε. Οι ανάγκες σε κατανάλωση είναι εξατομικευμένες και επηρεάζονται από το σωματικό μας βάρος, αν γυμναζόμαστε, τη διατροφή και τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Το ιδανικό είναι να έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό μαζί μας πάντοτε και να το αντικαθιστούμε με ένα καινούριο κάθε φορά που το πίνουμε. Έτσι, θα μας γίνει μια καθημερινή συνήθεια και σύντομα θα πίνουμε περισσότερο από πριν.