April 27, 2021

Tρόφιμα «της μόδας». Eίναι πράγματι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Tρόφιμα «της μόδας». Eίναι πράγματι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Categories: Διατροφή

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με νέες διατροφικές τάσεις. Γάλα αμυγδάλου, σπόροι chia, λάδι καρύδας, σιρόπι αγαύης, goji berries, κινόα. Είναι μερικές μόνο από τις τροφές που ξεπροβάλλουν στο διαδίκτυο και μας βάζουν έντονα σε σκέψεις ότι για να είμαστε υγιείς, πρέπει να τρέξουμε άμεσα στο πλησιέστερο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Πόσο σημαντικό όμως είναι να τις εντάξουμε στη διατροφή μας;

Γάλα αμυγδάλου

Ένα αρκετά δημοφιλές ρόφημα, ειδικά ανάμεσα σε χορτοφάγους ή άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σε μια εποχή όπου το αγελαδινό γάλα έχει δεχτεί έντονη κριτική, το ρόφημα αμυγδάλου φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, λόγω του ότι αποτελεί προϊόν φυτικής προέλευσης με ελάχιστα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στη διατροφική του ετικέτα, θα δούμε ότι πρόκειται για ένα προϊόν με χαμηλή διατροφική αξία. Νερό, ζάχαρη και λίγα αμύγδαλα είναι τα κυριότερα συστατικά του. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, ενώ οι βιταμίνες και το ασβέστιο που περιέχει προέρχονται από τον εμπλουτισμό του. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διαβάσουμε για το γάλα αμυγδάλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν αποτελεί θρεπτική επιλογή και είναι προτιμότερο αντί αυτού να επιλέξουμε γάλα χαμηλό σε λακτόζη ή γάλα σόγιας.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Ενώ αποτελείται από σχεδόν εξ ολοκλήρου κορεσμένα λιπαρά, δεν ασκεί την ίδια αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης όπως τα ζωικά λίπη. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη του βουτύρου, του κρέατος, των τυριών και των γαλακτοκομικών. Ωστόσο, αναφερόμενα οφέλη όπως απώλεια βάρους, πρόληψη καρδιαγγειακών και διαβήτη, ενίσχυση ανοσοποιητικού και θεραπευτική δράση στη νόσο Alzheimer’s δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Επίσης, το λάδι καρύδας δεν υπερτερεί του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου καθώς περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά. Αποτελεί όμως σίγουρα μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με το βούτυρο.

Σπόροι chia

Αν και αποτελούν αρχαία τροφή που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνιση τους. Οι σπόροι chia έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά και πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου. Η κατανάλωση σπόρων chia είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εντάξουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με μελέτες τα ω-3 λιπαρά δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν για να εντάξουμε σε καθημερινή βάση 1-2 κουταλιές σούπας σπόρους chia.

Goji berries

Τα μούρα goji έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τον τίτλο της υπερτροφής! Και δικαίως, αφού είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών άγριο φρούτο, υπερτερώντας άλλων μούρων αλλά και του κόκκινου κρασιού! Επίσης αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες C, A και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, β-καροτίνη, ασβέστιο και σελήνιο. Ωστόσο, πιθανά οφέλη του όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντικαρκινική δράση, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και καρδιαγγειακή προστασία δεν έχουν τεκμηριωθεί από καλά σχεδιασμένες επιστημονικές μελέτες. Εντάσσοντας τα μούρα goji στην διατροφή μας, ενισχύουμε την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας και κερδίζουμε όλα τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά. Μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές σούπας στη σαλάτα μας ή να τα φάμε με ξηρούς καρπούς στο σνακ μας!

Σιρόπι αγαύης

Μια αρκετά δημοφιλής γλυκαντική ουσία, που έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνιση της! Σε μια εποχή όπου γλυκαντικές ουσίες όπως η ζάχαρη και η ασπαρτάμη έχουν δεχτεί έντονη κριτική, το σιρόπι αγαύης φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω του ότι είναι φυτικής προέλευσης και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του δεν αρκούν για να το κάνουν πιο υγιεινό. Το μεγάλο μειονέκτημα του είναι ότι περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης, πολύ υψηλότερη σε σχέση με την επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS). Η φρουκτόζη μπορεί από τη μία να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά από την άλλη πλευρά η αυξημένη κατανάλωση της έχει συνδεθεί με την αύξηση των τριγλυκεριδίων και του σπλαχνικού λίπους αλλά και την ινσουλινοαντίσταση. Και επειδή πολλά τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής όπως φρούτα, χυμοί και δημητριακά πρωινού περιέχουν φρουκτόζη, είναι σημαντικό να μετριάσουμε την κατανάλωση της αποφεύγοντας πηγές της όπως το σιρόπι αγαύης.

Κινόα

Τη συναντούμε όλο και πιο συχνά στη δυτική κουζίνα λόγω της αύξησης των vegeterians και vegans και της έντονης ενασχόλησης με την αναζήτηση τροφών χωρίς γλουτένη. Η διατροφική της αξία είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Συγκριτικά με άλλες φυτικές τροφές η περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή και το σημαντικότερο είναι ότι αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Πρόκειται για μία τροφή που λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Περιέχει επίσης ένα πακέτο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν για να εντάξουμε την κινόα σε καθημερινή βάση, προσθέτοντάς την στις σαλάτες μας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διατροφική αξία ενός τροφίμου πριν το αγοράσουμε. Οι διατροφικές τάσεις της μόδας πολλές φορές, μπορεί να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση τροφίμων που δεν μας προσφέρουν κάποιο όφελος, ή μπορεί ακόμα και να μας βλάψουν. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η διατροφική ισορροπία προέρχεται από ένα σύνολο υγιεινών επιλογών και όχι από μεμονωμένα τρόφιμα.