15 Αυγούστου, 2021

Υποστροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 & Ποιότητα ζωής

Υποστροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 & Ποιότητα ζωής

Categories: Υγεία
Υποστροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 & Ποιότητα ζωής

Η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) συνήθως ακολουθείται από οδηγίες – συστάσεις προς το νεοδιαγνωσθέντα ασθενή που αφορούν στο βέλτιστο τρόπο διαχείρισης της νόσου, στις ήδη υπάρχουσες επιπλοκές αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης νέων.

Οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ενημερώνονται ότι πρόκειται για μια χρόνια προοδευτική νόσο και συνεπώς εφ’ όρου ζωής είναι πιθανό να υπόκεινται σε πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου σε επίπεδο συμπτωμάτων.

Ήδη από τη διάγνωση, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη επηρεάζονται ψυχολογικά, αναπτύσσουν φόβους για το μέλλον και συχνά οδηγούνται στην απογοήτευση όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επιτυγχάνει τους στόχους.

Όμως, πλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι πιθανό να υποστρέψει με ειδικό διαιτολόγιο πολύ χαμηλών θερμίδων και να επιτευχθεί έτσι ρύθμιση του σακχάρου χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Σε διετή κλινική μελέτη δείχθηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ασθενών (20-65 χρονών) κατάφερε να υποστρέψει το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με ειδικά σχεδιασμένη διατροφή, υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η υποστροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται στενά με τη μείωση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, τα δυο τρίτα (64%) των ασθενών που έχασαν περισσότερο από 10 κιλά παρέμεινε σε υποστροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ακόμα και δύο χρόνια μετά.

Οι πιθανότητες να επιτευχθεί υποστροφή αυξάνονται δε, εάν η ειδική διατροφική παρέμβαση εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διάγνωσή του.

Επιπρόσθετα οφέλη φαίνεται πως έχουν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης βάρους αντίστοιχο με αυτό της μελέτης, όπως η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα ειδικά διατροφικά πρωτόκολλα υποστροφής του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 της Eurodiet Med έχουν σχεδιαστεί με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση ασθενών με ΣΔ 2 και παχυσαρκία.

Η αντιμετώπιση αυτή έχει πολλαπλά μεταβολικά οφέλη καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε καλύτερο γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό προφίλ, σε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση ή ακόμα και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.